Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Copil fiind, am auzit de multe ori de la cei care încercau să își susțină propriile alegeri în materie de muzică, lectură, modă, alimentație, preferințe, amenajări interioare, etc., sintagma „gusturile nu se discută!”. Abia când au mai trecut anii peste mine (nu, nu chiar atât de mulți, dar grei =))) am aflat că există și o continuare la ceea ce părea argumentul perfect… și anume „gusturile nu se discută, dar se educă”.

sursa solidfrog

Și, pentru că este mai greu să educi gusturi, decât să muți munți, profit de ficare susținător pe care îl găsesc :). Astăzi, am descoperit nu unul, ci paisprezece – zece dintre designerii de top ai momentului și patru dintre cei mai harnici blogări – echipa Freshome 🙂 (deși nu am nici un merit, sunt foarte mândră că în spatele Freshome, site-ul pe care mi-am petrecut nopți în șir în fiecare an, se află tineri români, am zis!).

sursa freshome

Indiferent dacă sunt zece, o sută sau o mie de secrete pe care le-am putea afla atunci când vine vorba de design interior, este important să nu ne anulăm simțurile „secrete” care funcționează pe post de busolă internă cu scopul de a ne ajuta să nu ne pierdem în jungla decorului de interior și să primim ajutorul vechilor și noilor tendințe, dar să le și filtrăm după personalitatea și asemănarea noastră. Pe principiul, „arătă-mi casa ta și am să îți spun cine ești!” 🙂 (așa este, nu mă satur să repet această vorbă înțeleaptă, sic!).

sursa interiorarcade

Eu sunt adepta schimbărilor de decor (încă de când aveam vreo 11 ani și mi-am „defectat” coloana, mutând mobila prin casă) și cred că, din când în când, schimbările sunt binevenite – indiferent cât de mici – achiziționarea unui accesoriu (o pernuță, o vază, un tablou, etc.) sau mari – nevoia de a schimba culoarea pereților sau întregul aspect al unei camere sau ale întregii locuințe.

sursa homeconceptmodel

De ce m-am împrietenit cu schimbarea? 

1… pentru că noi evoluăm și ne dezvoltăm în timp și prin schimbări

sursa seasonshomefragranceanddecor

2… pentru că suntem ființe creative și supraviețuim și prin artă, nu doar prin instinct

sursa solidfrog

3… pentru că stabilitatea nu este în același registru cu monotonia

sursa naratives

4… pentru că un spațiu devine al nostru doar dacă ne poartă amprenta

sursa greenisthenewblack

5… pentru că în fiecare zi „construim„ la viața noastră, de ce nu am transmite acest lucru prin casa în care locuim?”

sursa dev.rehoboth

6… pentru că este important să ai de unde să pleci și unde să te întorci cu inima deschisă

7… pentru că există un spațiu în care împărtășim cu cei dragi

sursa AprillAprill

8… pentru că, totuși, „gusturile se educă”

sursa mydesingchic

9… pentru că depinde de noi să ne simțim bine în spațiul pe care îl numim „acasă” (dacă omul sfințește locul, „sfințește” chiar și casa în care stă cu chirie)

sursa finelittleday

10… pentru că schimbarea este un haos ordonat și terapeutic.

sursa apartamentsilike

De unde începem?  

1. Prima regulă a decorului interior este că poți să încalci aproape oricare dintre celelalte reguli .— Billy Bladwin

sursa babyramen

„Majoritatea decoratorilor vă vor spune că regulile sunt menite să fie încălcate. Este mai important ca decorul casei voastre să vă reflecte stilul de viață și personalitatea decât să reflecte o regulă convențională. Cu toate acestea, este important să găsiți un echilibru, astfel încât casa să nu devină prea plictisitoare și învechită sau prea aglomerată și haotică.”

sursa babyramen

2.Nu lipiți niciodată mobila de perete. Dacă aranjați scaunele/ canapele mai spre interiorul camerei (chiar și doar cu câțiva centimetri) oferiți, instantaneu, căldură spațiului și creați senzația de continuitate.  — Betsy Burnham

sursa mixandchic

„Deși fiecare designer are propriile artificii pentru transforamrea unei camere, toți designerii sunt unanim de acord cu faptul că o casă ar trebui să transmită sentimentul că este locuită, că le reprezintă proprietarilor interesele și pasiunile și că nu ar trebui niciodată să fie prea serioasă.”

sursa AprillAprill

3. Tavanele trebuie să luate în considerare mereu. Ele sunt spațiile cele mai neglijate ale unei încăperi. — Albert Hadley

sursa thelazydesigner

„Atunci când vorbim de decorarea unei case, tendința este ca imediat să ne gândim la pereți, apoi la mobilă și la podea, dar oamenii se gândesc foarte rar la ceea ce au deasupra capului.”

sursa solidfrog

4. Petele de culoare dintr-o cameră îi oferă acesteia un aspect tineresc și captivant. — Christina Murphy

sursa awdesignblog

„Multor persoane le este frică să își văruiască pereții în culori aprinse. Însă culoarea poate fi adăugată, de asemenea, prin accesorii. Pături, vaze, tablouri, perne sau covoare drăguțe sunt un mod minunat de a aduce culoare. Începeți cu pași mic. Mai întâi puteți pune o veioză colorată, apoi puteți adăuga o vază, o pătură și dacă sunteți pregătiți puteți trece la spații mai largi. Culoarea influențează, cu adevărat, stare de spirit și vă poate transforma spațiul de locuit într-unul vesel și plin de energie.”

sursa interiororiginal

5. Utilizați tapetul în locuri neașteptate: pe tavan, într-o cameră cu lambriu, în dulapuri, holuri sau mici foaiere. Un tipar sau o textură grozavă, potrivită într-un spațu mic, poate fi o personalizare uimitoare.  — Lindsay Coral Harper

sursa AprillAprill

„Este mereu distractiv să intri în casa unei persoane și să găsești ceva neașteptat. O sufragerie formală cu un tavan colorat, un hol alb cu o scară uimitor de colorată. Un dormitor simplu, alb poate oferi o surpriză jucăușă dacă prin utilizarea tapetului în dulap.”

sursa ideastosteal

6. Apreciez istoria, însă trebuie să îți aduci mereu propria experiență în camerele în care locuiești. — Istvan Francer

sursa theaestate

„Lucrurile pe care le aveți în propria casă sunt cele care îi oferă acesteia unicitate.  Pune-ți la vedere obiectele voastre personale pentru a vă scoate în relief personalitatea, realizările și aventurile. Amestecați-vă accesoriile vechi cu cele noi. Avem cu toții un trecut, un prezent și un viitor care fac, cu toate, parte din istoria noastră personală.”

sursa eieihome

7. Nu cred că oamenii se distrează suficient când vine vorba de decor interior. Nu trebuie să fie mereu o chestiune atât de serioasă. Design-ul nu este ca și căsătoria, nu trebuie să te angajezi pentru întreaga viață. — Ross Cassidy

sursa solidfrog

„Nu vă temeți să încercați ceva nou. Puteți mereu să faceți o schimbare. Mobila poate fi rearanjată și pereții pot fi revăruiți. În decorul interior e ca în orice alt aspect al vieții: încercați ceva nou, s-ar putea să vă placă. Începe-ți cu ceva mic, apoi încercați ceva de anvergură.”

sursa babyramen

8. Confortul real, atât cel vizual, cât și cel fizic, este vital pentru orice încăpere. — Mark Hampton

sursa fromscandinaviawithlove

„Un alt aspect asupra căruia toți designerii par să fie de acord este importanța confortului în propria casă. Nu contează care vă este stilul personal – indiferent dacă sunteți eleganți și sofisticați sau relaxat și fantezist sau dacă sunteți minimaliști, eclectici, clasici, boemi – cel mai important lucru este să vă faceți casa locuibilă. O casă bine decorată este aceea care este și confortabilă și funcțională.”

sursa automatism

9. Cel mai important lucru? Iluminatul perfect în orice moment. — Oscar de la Renta

sursa solidfrog

„Cea mai bună este lumina naturală, însă atunci când sursele de lumină naturală sunt limitate, ar trebui să existe suficiente alte surse de lumină. (…) Sunt case care au parte de mai multă lumină naturală decât altele și lumina din casă va varia și își va schimba poziția de-a lungul zilei. (…)  Sursele potrivite de lumină, așezate în locurile potrivite vor aduce un plus de strălucire și căldură ambientului.”

sursa solidfrog

10. Când vine vorba de accesorii, îmi place să mă afirm. Ele sunt sufletul unei camere. — Austin Warner

sursa solidfrog

„Accesoriile sunt o punte extraordinară între toate piesele de decor. Ele pot  face ca toate piesele să creeze împreună un aspect finisat al decorului. Utilizarea accesoriilor este un alt mod de a personaliza spațiul, mai ales că ele spun adesa o poveste despre locurile pe care le-ați vizitat sau interesele pe care le aveți. Dacă sunteți prea timizi pentru a alege prea multe culori îndrăznețe, tipare sau decor pentru casa voastră, puteți totuși crea o atmosferă colorată, folosindu-vă de accesorii”.

sursa homedesignpics

sursa propozițiilor în ghilimele – Freshome

:).

Indiferent dacă e la scară mică sau mare, în cazul în care sunteți cu gândul la schimbare – mult spor și inspirație!

Reclame