Etichete

, , , , , , , , ,

Călătorind și tot călătorind prin lumea virtuală, am descoperit pe blogul  An Indian Summer, THE SATYAGRAHA HOUSE, casa din Johannesburg – Africa de Sud, în care a locuit Mohandas Karamchand Gandhi,  între anii 1908-1909. Casa a fost renovată și restaurată de o echipă a companiei franceze Voyageurs du Monde, compusă dintr-un istoric, un curator, un arhitect și doi designeri de interior, care au încercat să îi redea casei spiritul originar.

Numele acestei case, Satyagraha vine din sanskrită: Satya înseamnă „adevăr” și agraha înseamnă „insistență”, traducerea ad literam ar fi o „insistență pentru adevăr”, dar pentru Gandhi era o „forță a sufletului”, o „forță a adevărului” – și definea o filosofie și o practică, cunoscute, de asemenea și sub umbrela mai largă a rezistenței non-violente sau a rezistenței civile.

Fericirea te face dulce, încercările te fac puternic, regretele te fac uman, eşecurile te fac umil, succesul te face să străluceşti, Dumnezeu te face să continui.

Fii tu însăţi schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.

Îmi place Hristosul vostru. Nu-mi plac creştinii voştri. Creştinii voştri sunt atât de diferiţi de Hristosul vostru.

 Trăieşte ca şi cum ai muri mâine. Învaţă ca şi cum ai trăi veşnic.

 Indiferent ce faci în viaţă, va fi nesemnificativ. Dar e foarte important să o faci.

 Menţine-ţi gândurile pozitive pentru că gândurile tale se transformă în cuvintele tale. Menţine-ţi cuvintele pozitive pentru că ele se transformă în acţiunile tale. Menţine-ţi acţiunile pozitive pentru că acţiunile se transformă în deprinderile tale. Menţine-ţi deprinderile pozitive pentru că ele se transformă în valorile tale. Menţine-ţi valorile pozitive pentru că valorile se transformă în destinul tău.

 Omul strică lucrurile mult mai mult cu cuvintele decât cu tăcerea.

 Unicul tiran în lume pe care l-aş putea accepta este propria mea conştiinţă.

 Tot ceea ce mâncăm peste strictul necesar, furăm din stomacul săracilor.

 E uşor să fii prieten cu cei amabili. Dar a fi prietenul celui ce se crede duşmanul tău este chintesenţa oricărei religii.

 Nu este înţelept să fii sigur asupra propriei tale înţelepciuni. Este sănătos să ţi se aducă aminte că şi cel puternic poate slăbi, iar cel înţelept poate greşi.

 Pământul oferă suficient pentru a acoperi nevoile omului, dar nu lăcomia lui.

 A învăţa că în viaţă, mai uşor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul şi violenţa cu abnegaţia, ar trebui să fie un element fundamental în educaţia oricărui copil.

 Nu merită să ai libertate, dacă aceasta nu include şi libertatea de a face greşeli.

 Singurii demoni cu care trebuie să luptăm sunt cei dinlăuntrul nostru.

 Ochi pentru ochi… şi lumea va deveni oarbă.

   Un Satyagrahi (adept al non-violenţei) şi-a luat adio de la teamă. El cutează să se încreadă în duşman. Chiar dacă duşmanul îl dezamăgeşte de douăzeci de ori, Satyagrahi este gata să se mai încreadă în el pentru a douăzeci şi una oară.

Sunt şapte rele în lume: 1. cunoştinţă fără caracter; 2. bogăţie fără muncă; 3. plăcere fără conştiinţă; 4. negoţ fără moralitate; 5. ştiinţă fără omenie; 6. politică fără principii şi 7. închinare fără predare.

 imaginile au fost preluate de aici și de aici.

  înțeleptele cuvinte ale lui Gandhi de aici.

iar dacă sunteți vreodată în trecere prin Johannesburg, merită să „Petreceți o noapte într-un muzeu!”– conceptul casei Satyagraha, pentru detalii și rezervări, vizitați site-ul oficial.

Reclame